feature, στάση σώματος, ΑΣΚΗΣΗ

Η σωστή στάση σώματος

 

Η σωστή στάση και κίνηση του σώματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Η αιτία του φυσικού πόνου στο σώμα και κυρίως στη μέση, εν πολλοίς οφείλεται στη λανθασμένη στάση, κίνηση και χρήση του σώματος.

Η σωστή στάση και χρήση του σώματος ενάντια στη βαρύτητα είναι από τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες χτίζεται η υγεία μας. Επηρεάζει άμεσα την κυκλοφορία του αίματος στα όργανα, ευνοεί την καλή λειτουργία οργάνων και συστημάτων (νευρικό, κυκλοφορικό), βοηθά στη σωστή αναπνοή, συντηρεί το μυικό σύστημα και υποστηρίζει την ορθοπεδική μας λειτουργικότητα και αυτονομία. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, αλλά και τη διάθεση, αυξάνει το μεταβολισμό.

Είμαστε όντα, θαυμαστά σχεδιασμένα, με φυσική χάρη και δύναμη, όπως κάθε άλλο δημιούργημα στον πλανήτη. Αν σεβαστούμε το φυσικό μας σχεδιασμό, μπορούμε να λειτουργήσουμε καλά για σχεδόν έναν αιώνα.

Sitting is the new smoking

Η ζωή μου, κυρίως λόγω της εργασίας, αλλά και γενικά λόγω της ευρείας χρήσης υπολογιστών, τηλεόρασης, κινητών και αυτοκινήτου, είναι καθιστική στο μεγαλύτερο μέρος της. Όχι κάτι ασυνήθιστο για το μέσο δυτικό άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα πόνοι στη μέση, στα γόνατα, στον αυχένα, πονοκέφαλοι τα αντιμετώπιζα πολύ συχνά.

Και κάπου στην πορεία διάβασα ότι η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα (Sitting is the new smoking). Επίσης διάβασα πολλά, σχετικά με τη λειτουργική στάση σώματος, άρθρα, τεχνικές για επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, σωστή στάση του κεφαλιού και του αυχένα και ενδυνάμωση κορμού (κοιλιάς, γλουτών, μέσης και πλάτης) που βοηθούν στην ανάκτηση της φυσικής μας στάσης. Και αποφάσισα να δράσω αναλόγως, να προσέχω και να διορθώνω τη στάση μου, να κινούμαι και να περπατώ όσο περισσότερο μπορώ (όχι απαραίτητα μέσω άσκησης), να τεντώνομαι και να να ενδυναμώνω τον κορμό μου, να σηκώνομαι κάθε μισή ώρα περίπου ή και συχνότερα από τη θέση μου (γραφείο ή καναπές).

Τα οφέλη της σωστής στάσης

Και το αποτέλεσμα; Παρατήρησα ότι βελτιώνοντας τη στάση μου και κρατώντας τη στάση αυτή στη διάρκεια της – καθιστικής μου- μέρας, έχω πολύ βοηθηθεί:

  • το σώμα μου δεν κουράζεται όπως παλιά
  • παραμένει λειτουργικό και ευκίνητο, χωρίς να ασκούμαι καθημερινά
  • η ευλυγισία και η εκρηκτικότητα έχουν ενισχυθεί
  • η διάθεσή μου έχει βελτιωθεί καθώς δεν έχω πια τους παλιούς πονοκεφάλους και την ένταση στον αυχένα και τους ώμους
  • αναπνέω καλύτερα και αυτό με ξεκουράζει και με τονώνει
  • δείχνω πιο λεπτή και σίγουρα τα ρούχα μου στέκονται πολύ πιο όμορφα
  • η αυτοπεποίθηση και η ετοιμότητα αντίδρασής μου, έχουν τονωθεί 
  • Επιπλέον, είδα και το πρόσωπό μου να δείχνει πιο τονωμένο και ξεκούραστο

Όσο περισσότερο διορθώνω και διατηρώ καλή στάση και κίνηση, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες με τη συστηματική άσκηση. Κάθε κίνηση με σωστή στάση, ακόμη και το επί ώρες κάθισμα, όταν γίνεται με ενσυναίσθηση και σωστά, γυμνάζει, ξεκουράζει και βοηθά το σώμα να παραμένει λειτουργικό.

Η μέθοδος Gokhale

Η Esther Gokhale (το site είναι στα αγγλικά) έχει αναπτύξει ένα σύστημα (Gokhale method) υγιούς στάσης και κίνησης για την αποκατάσταση της δομικής μας ακεραιότητας, ώστε να μπορούμε να ζούμε μια δραστήρια και χωρίς πόνους ζωή.

Με τη μέθοδο αυτή, μαθαίνουμε να διορθώνουμε τον τρόπο στάσης, καθίσματος και κίνησης, και επιστρέφουμε σε μια στάση που οικοδομεί δύναμη και ελαστικότητα και ελαχιστοποιεί την πίεση, την ένταση και την κατάπτωση. Με τη μέθοδο αυτή ξαναβρίσκουμε την πρωτογενή μας στάση. Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα και διαρκούν μια ζωή.

Σε επόμενο άρθρο θα σας δείξω κάποιες ασκήσεις για τη διόρθωση και διατήρηση της στάσης, παραδείγματα για σωστή κίνηση, καθώς και σωστό κάθισμα.

Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας ή την εμπειρία σας, γι αυτό μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μου! 

digisign (1)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s