ΑΣΚΗΣΗ, ΥΓΕΙΑ

Αναπνέουμε;

Οι περισσότεροι θα απαντούσαν: Φυσικά! Υπάρχω, ζω, αναπνέω. Όλοι το ξέρουμε: η ζωή ταυτίζεται με την αναπνοή. Η υγεία όμως; Πώς πρέπει να αναπνέουμε για να είμαστε υγιείς και μήπως πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος σχετίζονται με τον τρόπο που αναπνέει;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ;

Γενικός κανόνας δεν υπάρχει και οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για την ανάγκη η αναπνοή να είναι διαφραγματική, δηλαδή ο αέρας να ανοίγει το διάφραγμα και να φτάνει στην κοιλιακή χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι επιφανειακή, θωρακική και … προάγει το άγχος!

Η αναπνοή είναι μια αυτόματη, φυσική λειτουργία,  η οποία όμως μπορεί να γίνει και ελεγχόμενη: Αναπνέω με όποιο ρυθμό θέλω, από τη μύτη ή από το στόμα, γρήγορα, αργά ή επιφανειακά, βαθιά και πάει λέγοντας. Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τη διάθεση, τα επίπεδα στρες, την οξυγόνωση ιστών, οργάνων και εγκεφάλου, την πίεση, την ανοσοποιητική λειτουργία, τη συγκέντρωση, τη στάση του σώματος, τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό, τον ύπνο, την κακοσμία του στόματος….

Να ξεκινήσω αναφέροντας το κοινότοπο: η λειτουργία της αναπνοής περιλαμβάνει την εισπνοή αέρα, δηλαδή οξυγόνου και την εκπνοή κυρίως διοξειδίου του άνθρακα (εν συντομία: CO2). Και το επιστημονικό: το οξυγόνο είναι απαραίτητο για να οξυγονώσει τους ιστούς, αλλά και το CO2 που μένει στο σώμα μετά την εκπνοή, είναι εξίσου απαραίτητο γιατί επιτρέπει στην αιμοσφαιρίνη να αποδεσμεύσει το οξυγόνο στα κύτταρα.

Με άλλα λόγια αν υπεραναπνέουμε ή αναπνέουμε από το στόμα, εισέρχεται πολύ οξυγόνο στο αίμα και αποβάλλεται ανάλογα  πολύ CO2. Η μείωση του CO2 στο σώμα, οδηγεί σε δέσμευση του  οξυγόνου, το οποίο δεν φτάνει στους ιστούς (επίδραση Bohr). Έτσι, αντίθετα από ό,τι νομίζουμε, όταν παίρνουμε βαθιές ανάσες και εισπνέουμε πολύ αέρα για να αισθανθούμε καλύτερα, τελικά ζαλιζόμαστε.

child-645434_1280

ΜΕΘΟΔΟΣ BUTEYKO

Η μέθοδος Buteyko είναι μια αποτελεσματική τεχνική, η οποία βοηθά στην αντιστροφή των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη λανθασμένη αναπνοή. Η αναπνοή είναι ουσιώδης για τη φυσική μας κατάσταση και η διόρθωσή της μπορεί να βελτιώσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ασθενειών.

Ο δρ. Konstantin Pavlovich Buteyko γεννημένος το 1923, ανακάλυψε τη μέθοδο ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει την επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή του πίεση στα 26 του. Είχε ήδη εργαστεί με ασθενείς παρακολουθώντας την αναπνοή τους και είχε καταγράψει τα αναπνευστικά μοτίβα ασθενών με βαριά νοσήματα. Του ήρθε η ιδέα ότι πιθανώς το πώς ανέπνεε ίσως συνεισέφερε στην υψηλή του πίεση.

Έτσι άρχισε να μαθαίνει πώς να ηρεμεί την αναπνοή του και να τη φέρνει στο φυσιολογικό. Και παρατήρησε ότι συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι και ταχυκαρδίες άρχισαν να μειώνονται. Συνέχισε, και πολύ σύντομα θεραπεύτηκε εντελώς από την υπέρταση. Σ’αυτή τη βάση έψαξε τη θεωρητική έρευνα που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή. Και μετά άρχισε να την εφαρμόζει στους ασθενείς του. Έτσι ανέπτυξε τη μέθοδο.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ

Το σημαντικότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι αναπνέουμε από τη μύτη και ελαφριά. Με τη ρινική αναπνοή φιλτράρεται ο αέρας και ελέγχεται ο όγκος οξυγόνου που εισέρχεται στο σώμα. Έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία οξυγόνου και CO2 με αποτέλεσμα την αποδέσμευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Επιπλέον, η ρινική αντίσταση προάγει την ελαστικότητα των πνευμόνων. Η αναπνοή από το στόμα, αντίθετα, μειώνει την οξυγόνωση των ιστών και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος.

Η μέθοδος Buteyko επιτρέπει τη διατήρηση και ελαφριά συσσώρευση του CO2, που ηρεμεί την αναπνοή και μειώνει το άγχος:

  1. Πάρτε μια μικρή αναπνοή (εισπνοή και εκπνοή) από τη μύτη
  2. Κρατήστε την αναπνοή σας για 5 δευτερόλεπτα
  3. Αναπνεύστε κανονικά και ήρεμα από τη μύτη για 10 δευτερόλεπτα
  4. Επαναλάβετε.

Αυτή είναι επίσης μια άσκηση που βοηθά σε κρίσεις άγχους ή πανικού ή όταν αισθανόμαστε ότι το μυαλό μας δεν μπορεί να σταματήσει να τρέχει από σκέψη σε σκέψη.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η μέθοδος βοηθά στη θεραπεία: άσθματος, εμφυσήματος, αλλεργιών, βήχα, βρογχίτιδας, ροχαλητού και επίσης αυξάνει την ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνει τον ύπνο.

Γενικές οδηγίες :

  • Κρατήστε το στόμα σας κλειστό!!!
  • Ακόμη κι αν ήδη αναπνέετε από τη μύτη, προσπαθήστε να αναπνέετε λιγότερο από ό,τι συνήθως (πιο ήρεμα, πιο μικρές αναπνοές)
  • Όταν αθλείστε προσπαθήστε να μην ανοίγετε το στόμα και να ελέγχετε την αναπνοή σε σχέση με την ένταση (μειώστε την ένταση όταν δεν σας καλύπτει η ανάσα σας)
  • Ελέγχετε την αναπνοή σας κυρίως όταν αγχώνεστε, θυμώνετε ή βρίσκεστε εκτός ελέγχου
  • Ακολουθήστε υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής

adult air beautiful beauty

ΤΕΛΙΚΑ; ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ;

Η σωστή αναπνοή είναι ένα βασικότατο στοιχείο της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία της σωστής αναπνοής που σε συνδυασμό με τη σωστή στάση και κίνηση επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει και να κινείται με τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα.

Θεωρώ ότι βελτιώνοντας τους δυο αυτούς  κρίσιμους παράγοντες, η ψυχοσωματική και διανοητική μας ικανότητα βελτιώνεται γεωμετρικά και όχι αθροιστικά. Όπως λέει και ο ιατροφιλόσοφος Αντώνης Λαγγουράνης, στο υπέροχο βιβλίο του «Ποιος μπορεί να μας γιατρέψει»,  όταν βελτιώνουμε δυο ή τρεις  παραμέτρους της υγείας μας, δεν διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται αντίστοιχα η βελτίωση της υγείας μας, αλλά πολλαπλασιάζεται.

Σε μένα πάντως, η σωστή στάση και αναπνοή έχουν κάνει  θαύματα. Με τον έλεγχο της αναπνοής ελέγχω όχι μόνο τη φυσική μου κατάσταση, αλλά και την ψυχική. Και λειτουργεί άμεσα. Μόλις καταφέρω να καλμάρω την αναπνοή με την παραπάνω άσκηση, αυτόματα ελέγχω και τα συναισθήματα και τις σκέψεις, είναι σαν να ξεκουράζομαι διαρκώς, μια όμορφη αίσθηση ηρεμίας, ενέργειας και δύναμης.

Από όσες τεχνικές αναπνοής έχω χρησιμοποιήσει, η συγκεκριμένη με έχει βοηθήσει περισσότερο.  Έχω δει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση αγχωδών καταστάσεων και στον ύπνο. Επίσης αλλεργικές αντιδράσεις όπως, φτέρνισμα, καταρροή, κνησμός, η συγκέντρωσή μου, η ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, η πέψη είναι παράμετροι της υγείας μου που έχουν αισθητά βελτιωθεί. Και το ωραιότερο… διακρίνω ότι ελέγχω καλύτερα την πείνα και επομένως τη διατροφή και το βάρος μου.

Μην ακούτε λοιπόν που λένε: «πάρτε βαθιές ανάσες!». Εσείς αντισταθείτε, πάρτε ήρεμες, μικρές ανάσες και… υγιαίνετε! Αυτά!

Περιμένω να μου πείτε τη δική σας εμπειρία, αν επιλέξετε να δοκιμάσετε την τεχνική.

Σας φιλώ

digisign (1)

5 σκέψεις σχετικά με το “Αναπνέουμε;”

  1. Γειά σου Ντίνα μου! Είχα δει σχετικά πρόσφατα μια ομιλία στο TEDX (https://www.youtube.com/watch?v=q06YIWCR2Js) για τα ωφέλη- άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα επίσης- διατήρησης σταθερού καρδιακού ρυθμού. Με ένα σταθερό και ήρεμο ρυθμό αναπνοής θα επιτυγχάνεται και σταθερός καρδιακός ρυθμός

    1. Μαρία είναι καταπληκτικό! Σ’ ευχαριστώ πολύ, διαφωτίζει εμπεριστατωμένα για τις ωφέλειες της σταθερής, ρυθμικής και ομαλής αναπνοής. Απίστευτο τι κάνει η φυσιολογία μας στην ψυχολογία, το νου και την επίτευξη της επιτυχίας!

  2. Μου φαίνεται απίστευτο ότι έχουμε ξεχάσει να κάνουμε ακόμα κι αυτό, το τόσο βασικό και αυτονόητο. Το κάνουμε λάθος και βιαστικά, κι όμως πρέπει να στρέψουμε ξανά την προσοχή μας στην αρχή του είναι…

    1. Για μένα πια , τα βασικά δεν είναι τόσο και μόνο η γυμναστική και η διατροφή, όσο η στάση σώματος και η αναπνοή. Τρομερά ψυχοσωματικά και διανοητικά οφέλη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s