feature, ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΗ

Ύπνος και αϋπνία

Εν αρχή ην… η αϋπνία

Εδώ λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι μου. Αϋπνίες. Μάτια ορθάνοιχτα. Στριφογύρισμα. Να ξημερώνει και μέσα σου να είσαι κομμάτια. Κάποιες φορές το ξημέρωμα με έπαιρνε ο ύπνος.

Το ξυπνητήρι αμείλικτο στις 6 πμ. Απίστευτο! Τι θα κάνω πάλι. Πώς θα βγει η μέρα. Απελπισία. Όλη μέρα στη δουλειά να σέρνομαι. Και το βράδυ, εκεί που λες ‘ε τώρα είναι η ώρα, δεν μπορεί, θα λειτουργήσει η κούραση, νυστάζω που να πάρει’, ξαπλώνεις και ΟΧΙ, δεν έρχεται ο Μορφέας, ο φαύλος κύκλος της αϋπνίας ξαναρχίζει . 

Την πρώτη φορά, ήταν Ιανουάριος, έκλεισα μήνα που δεν κοιμήθηκα, ένα ζόμπι, αδύνατο να ανταποκριθώ στα ελάχιστα απαιτούμενα σε δουλειά και σπίτι. Ενέργεια στο ναδίρ, διάθεση ανάλογη.

Αυτό το σκηνικό επαναλαμβανόταν τα τελευταία χρόνια κάθε φορά από Ιανουάριο έως Μάρτιο με διαφορετική ένταση και διάρκεια, αλλά πάντα εκείνη την εποχή του χρόνου. Τον υπόλοιπο χρόνο δεν τον έλεγες και τέλειο τον ύπνο, αλλά ένα 5ωρο το κατάφερνα. Και αρκούσε, τα έβγαζα πέρα.

Από τότε και αφού επισκέφθηκα παθολόγους, ενδοκρινολόγους μέχρι και νευρολόγο, λύση δε βρήκα. Μόνο συνταγές κι αυτές εν είδει δοκιμής – πάρε αυτά και βλέπουμε! Και δεν είδα τίποτα. Οπότε ο δρόμος οδηγούσε στην προσωπική έρευνα. Και – με τη βοήθεια του Θεού- ένωσα κομμάτια από το παζλ της υγείας μου, της ζωής μου, της ψυχής μου και άρχισα να κατανοώ και να βλέπω αυτά που δεν καταλάβαινα πριν.

Πρώτα κατανοείς το πρόβλημα, μετά βρίσκεις τη λύση

Στο δρόμο της αναζήτησης, συνάντησα το φίλο Παναγιώτη Μυλωνά, τον οποίο γνώρισα καλύτερα μέσα από το βιβλίο του Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων. Είχα διαβάσει για την κόπωση των επινεφριδίων και πολλά από τα συμπτώματά μου ταυτίζονταν, ωστόσο δεν είχα μια ολοκληρωμένη και σφαιρική απάντηση στο πώς να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Επιπλέον είναι όλα όσα σκόρπια διάβαζα, πλέον συγκεντρωμένα και … στα ελληνικά. Μοναδικό στο είδος του, στην Ελλάδα, το βιβλίο του Παν. Μυλωνά ήρθε να μου λύσει όλες τις απορίες, ήταν δώρο Θεού  στην ταλαιπωρημένη μου καθημερινότητα. Με βοήθησε να καταλάβω τις αιτίες και μου έδωσε πολλούς και πρακτικούς τρόπους, ώστε να ξεκινήσω άμεσα να βελτιώνω τη σωματική και ψυχοδιανοητική μου υγεία.

Κι έτσι κατάφερα να κοιμάμαι σχεδόν κάθε βράδυ από 6 έως 8 ώρες και μάλιστα συνεχόμενες. Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, αλλά δεν κλονίζουν την καθημερινότητά μου και επανέρχομαι εύκολα, ρυθμίζοντας κάποιους από τους καθοριστικούς -για τον ύπνο και την υγεία- παράγοντες.

Μυστικά δεν υπάρχουν, υπάρχουν αλήθειες που αποφεύγουμε να αντικρίσουμε

Ο άνθρωπος δε γεννήθηκε για να:

  • ζει και να εργάζεται τρέχοντας σαν τον ποντικό μέσα σε ανήλιαγα, ασφυκτικά, αλλά κλιματιζόμενα και τεχνητώς  φωτιζόμενα κτίρια και πόλεις
  • να εργάζεται, μετακινείται, διασκεδάζει, ακίνητος και καθήμενος
  • απομονώνεται σκύβοντας ολημερίς σε μια οθόνη, νομίζοντας ότι ευημερεί, ψυχαγωγείται και επικοινωνεί
  • τρέφεται με νεκρές -από την επεξεργασία- τροφές
  • ξεδιψάει και να ενεργοποιείται με απανωτούς καφέδες και αναψυκτικά
  • αφυδατώνει την ψυχή του
  • συγκρίνεται με και να ανταγωνίζεται την εικονική ευημερία του διπλανού του
  • ξενυχτά το βράδυ και να κοιμάται ή να σέρνεται το πρωί, επειδή ‘ο χρόνος είναι χρήμα’

Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να :

  • ζει μέσα στη φύση, με ήλιο, καθαρό αέρα, καθαρό νερό
  • τρέφεται από τη φύση, με τροφή φρέσκια, ‘ζωντανή’
  • πίνει νερό καθαρό, τρεχούμενο για να ξεδιψάσει και να ενυδατωθεί
  • ζει και να εργάζεται με ηρεμία, με νόημα, με προσφορά και ανταπόδοση
  • κινείται διαρκώς χρησιμοποιώντας το υπέροχο λειτουργικό σώμα του για όλες του τις ανάγκες
  • ζει με αγάπη, με χαρά, με συναναστροφή, με αλληλοβοήθεια
  • οικοδομεί και οικοδομείται
  • κοιμάται ξένοιαστος κι αμέριμνος, ανανεώνοντας καθημερινά την υγεία και την ενέργειά του

Έτσι λοιπόν, λίγο λίγο, άρχισα να επαναπροσδιορίζω τι θα πει να ζεις αληθινά, να τρέφεσαι με απλές και ακατέργαστες τροφές, με απλές και ακατέργαστες, αυθεντικές σχέσεις. Να ζεις με νόημα και με σκοπό, με ηρεμία και με χαρά. Να μην καταναλώνεις για να αισθανθείς ότι υπάρχεις, αλλά να γεύεσαι εμπειρίες νέες και να ξεδιψάς.

Στις πρώτες μου κινήσεις περιλαμβάνονταν η αλλαγή της ρουτίνας ύπνου- ξύπνιου, η φυσική διατροφή, χωρίς ζάχαρη, δημητριακά- αλεύρι, αλκοόλ, καφέ και η υιοθέτηση πρακτικών που με κρατούν ήρεμη και γεμάτη εσωτερικά. Σ’ αυτό το άρθρο, έχω συγκεντρώσει μια σειρά από ιδέες και μεθόδους, φίλοι μου, που με βοηθούν να βελτιώνω διαρκώς τον ύπνο, την υγεία, τη ζωή μου.

Σας στέλνω την αγάπη μου,

digisign (1)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ύπνος και αϋπνία”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s